För Sverige i tiden. Oh really?!

Även om nu bröllopet var helt magiskt vackert, brudparet förebilder, jättekära och folkfesten i Hufvudstaden ett faktum så blev det rätt tydligt att det är skillnad på folk och folk. Jag menar med det inget personligt mot kungafamiljen, som säkert är helt fantastiska människor allihop. Det är heller inget fel på att gifta sig och vara spyfärdigt förälskad i någon.

I ett tidevarv, då vi snackar mycket om jämlikhet mellan könen, integration i samhället och lika villkor för alla, så smakar det rätt illa i munnen när ett få, av genetik utvalda människor får åtnjuta andra priviliegier än andra människor.  Och, till detta, en massa förpliktelser, som om de vore PR-androider. Jag tänker härmed inte gnälla och whinea över att de får pengar av staten och det där gamla, tröttsamma republikantugget.

Att representera Sverige och Svensken i världen är ju då en annan sida av femman. Det är ju inte särskilt jämlikt eller rättvist det heller ska jag be att få tala om. Vickan fick inte dejta vem hon ville, göra vad hon vill, plugga vad hon vill, jobba med vad hon vill, resa var och hur hon vill och hon var tvungen att be Pappa och Regeringen om lov för att få gifta sig med den hon älskar. Jag menar, hallå?! Hade någon av dina vänner varit tvungen att be sin pappa om lov hade du skrikit. HÖGT! Men nej, nej – i monarkins namn är ju det heeelt okej. Va?

Vi har just bevittnat något som, iaf allra flesta, småflickor drömt om. Prinsen och hela kungariket, folket som sluter upp, det sagolika bröllopet. Disney-sagan alltså. Glöm inte då dettar; på vår nationella stolthet och traditionslystnad har en kvinna ingått ett livslångt löfte om att representera Sverige och en inte särskilt tidsrepsrentativ tradition, vare sig hon vill det eller inte i. Att säga att hon har ett val att avsäga sig tronföljet är ju att lura sig själv.

Vickan har definitivt också skitmåndagar, då håret är fett, PMS:n härjar, inga kläder passar och allt är fel. Hon skulle säkert också vilja skriva meningslösa blogginlägg som läses av 10 personer, spela Farmville, gå till Videon på hörnet och köpa en säck med godis, löjla sig på Karaoke-klubben på Cinderella eller slänga på sig mjukkebrallorna och lalla runt på Willys och storhandla pasta. Men det kan hon ju såklart inte göra. Hon är ju utvald, genom sin blotta födsel till livet.

Statsminister väljer vi ju, och de kan pusta ut, efter i alla fall fyra år när alla vallöften gått åt helvete. Den här tjejen är stuck for life, pga tradition. Så därför, är jag av princip emot monarkin. För den speglar VERKLIGEN INTE ett Sverige i tiden, och den är inte jämlik, för vare sig folket eller blåblodet.

Annonser
Det här inlägget postades i Sara funderar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till För Sverige i tiden. Oh really?!

 1. P skriver:

  All makt åt Tengil!

 2. PN skriver:

  Hahaha.. jag håller med – och inte. Självklart är det för jävligt, men samtidigt är jag i vissa, få delar att min tänk alldeles för traditionell. Kungen är kung och skall så förbli tills han trillar av pinnen. Kungen, som ju av tradition har en stark koppling till försvaret, kommer alltid vara den fadersgestalt jag aldrig hade. Vi åker utomlands för hans skull, inte regeringens. Han skall liksom bara vara där, tillsammans med sin familj och allt det innebär. Men ja – det är för jävligt. Monarkin är död. Länge leve monarkin!

  Bra skrivet förresten, du kan ju när du vill 😉

  • Nej jag vet. Gubben hade gärna fått fortsätta tills alzheimersen slår till. Men att i princip tvinga in sitt barn i det hela, på 2000-talet, är lite to much.
   Och tack! Än sitter väl takterna i. ;P

 3. Ping: 2010 – in WordPress retrospect. | Trådlösa bekännelser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s