Krönikörer: Sara & Sara – på temat jul.

Jag hittade en gammal krönika som jag och min namne till kollega skrev på Intranätet på jobbet för 2 år sedan.

Fröknarna Jonsson och Brandtman har efter höstens krönikörande sett en framträdande nyansskillnad i sina alster. Man skulle kunna beskriva dessa roller på ett närmast cinematiskt sätt; Brantman i rollen som the bad cop och Jonsson i rollen som the good cop. Eftersom att det lackar mot jul med stora svettiga steg så kan man också benämna våra personer med Grinchen och Karl Bertil Jonsson. Vem som är vem borde inte vara en hård valnöt att knäcka eller seg knäck att tugga på. Vi har i denna krönika fokuserat på jul och allt som hör därtill. Det kommer även här att framgå vilka olikheter Sarorna innehar.

Adventsfirande & julpynt
KB Jonsson drar fram pyntlådan redan i november. För att komma undan vänners, pojkvännens och samhällets gliringar har hon döpt om det hela till ”vinterpynt”. Noga med att inte ställa fram en endaste tomte utan istället lägga allt fokus på ljusslingor, vita dekorationer, fönsterbelysning, säckar med värmeljus och eventuell julig doftolja så maskerar hon sin julfetisch utan att någon märker något, tror hon i alla fall. Redan första advent så lyser det i alla fönster, det röda tar överhanden och om ingen stoppar henne så välter granen av pumlor. [Pumla = julgranskula för den som inte hänger med. En benämning som enbart cirkulerar inom Luleås gränser.]

Grinchen julpyntar också. Hon har 3 julsaker som ligger i en skokartong fram till 20 december. Dessa tre julsaker består av ett ljushjärta(istället för stjärna), en trätomte med långt skägg som sitter på tevemöbelns kant och ett rep som man hänger på dörrposten där 3 stycken tomtar klättrar upp. Detta är dock så tungt och Grinchens dörrpost så klen, därför läggs denna prydnad in i garderoben när den träffar golvet för första gången. Glitter är jobbigt, allt som glittrar kommer att lämna spår likt katthår och därmed äntrar inga glitterprylar hennes hem. Därmed kan hon lätt städa undan julen den 25 december på fem minuter och känna sig fullkomligt nöjd.

Pepparkakor, lussebullar och annan mat.
Hemma hos KB Jonsson ska det självklart bakas och kokas knäck, fråga bara Team Dance på Kundservice som fick en sockerchock inför jul förra året. Eftersom att pappa Jonsson är bagare i grunden så har genetiken slagit till och baket börjar tidigt i december. Med det menas inte ett par fjesiga pepparkakor av köpesdeg, nejdå. Pepparkaksdegen tillbereds dagar i förväg efter ett gammalt familjerecept, det bakas nötkakor, syltkakor, biskvier, rullrån med mera. Dock är inte KB Jonsson själv så förtjust i bakverk, nejdå, däremot är det själva ritualen och doften av nybakat som är hela grejen. Maten är också viktig, finns inte rätt mat på bordet blir KB Jonsson olycklig.

Grinchen motsätter sig mycket av julens godsaker, för att tradition inte ska ha sin gång. Då hon är kraftigt laktosintolerant så försvinner alla bakverk och pepparkakor med mjölk är bara att glömma! För att späda på detta ytterligare så finns det en avsmak för choklad i alla dess former, därmed lämnas Alladin-asken till resten av familjen. Julbordet kan vara knapert då hennes mamma in i det sista ville få sin dotter tillbaka i skink- och köttbullsträsket. Nu, efter mycket tjat så infinner sig sill, pepparlax och kyckling på tallriken till både Grinchen och hennes moders glädje. Hon tycker däremot om vingummin och därför köps detta in för kvällssmask när de andra svullar choklad, julskum, kaffe och annat dylikt.

Julklappar & julfirande
KB Jonsson är uppvuxen i en skimrande Karl Larssonidyll där snöflingorna trevande dalade mot marken, julskinkan och sillen var hemlagade och det fanns mer är sju sorters kakor att välja emellan. Schemat för julafton har sett likadant ut sedan KB Jonsson var bebis. Klockan 14 samlas en del av släkten, ca 15-20 personer, för glögg och pepparkakor, klockan 15 samlas alla runt tv:n för Kalle Anka och Arne och efter det delas ett berg av julklappar ut. När alla papper och snören samlats in av en frenetisk morbror dukas julbordet fram och en matorgie utan dess like tar sin början. Kvällen avslutas alltid med att de vuxna spelar sällskapsspel och barnen (i vissa fall även vuxna) däckar i berget av sina nya leksaker. Och ingen är osams. På annandagen ansvarar KB Jonsson med familj för den vansinnigt förberedda och hemlighetshöljda middagen som planeras och smaktestas redan i mars. Samma släkt samlas och äter en noga utprovad trerättersmiddag + fika, såklart. Om annandagen uteblir utbryter stor sorg i KB Jonssons släkt.

Grinch-familjen gillar varandra och har därför valt att fira jul i stillhet. Mamma, Pappa, Bror och Grinchen träffas ungefär 4-5 gånger per år och varje gång så utbryter liknande scenario, detta speciellt för julen då: Mamma har jobbat julaftons dag och vill därmed ta på sig mysbyxor och lägga sig och vila ett tag, Pappa sitter nere i källaren med sin dator och tittar på bilder på den där Porschen han vill köpa men får inte för mamma, Bror och Grinchen sitter upp vid TV:n och har vid 12 tiden redan hunnit dricka 4 liter julmust. Hela familjen ser fortfarande henne som en femåring under denna dag trots sina välförtjänta 24 år. Detta innebär ständiga pikar om hur nervös Grinchen är för den stundande julklappsöppningen och att det vore väl roligt om tomten kom i år också! Kalle Anka tittas på men samtidigt så ska maten lagas så stillasittande är inget för familjen. Kvällen avslutas med att Grinchen fått en hög med julklappar att utforska och somnar ifrån resten av familjen då hon begraver näsan i en av julklappsböckerna.

The aftermath.
KB Jonsson kan förstå att hennes intresse för julen och hennes närmast ritualistiska förfarande kan anses som osunt. Det är däremot inget som stoppar henne och menar på att det inte finns något negativt med julen, bortsett från att en viss matthet kan utbryta efteråt.

Grinchen anser att julafton är en speciell dag eftersom det är då den viktigaste delen av familjen träffas, men den ska gå snabbt och smärtfritt samt vara lätt att städa undan. Kuvert med bidrag till shopping under mellandagsrean är självklart välkomna.

Vem är du till julen? Grinchen eller KB Jonsson?
Från oss till er alla – vi önskar er alla en riktigt god jul, oavsett vilket sätt ni firar den på.

Annonser
Det här inlägget postades i Sara och vardagen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s